In de Schaduw van Boeddha

In de schaduw van de BoeddhaAuteur Benti Banach verbleef tussen 2003 en 2007 voor viermaal langere tijd in Spiti. Hij had het voorrecht op de school Munsel-Ling te mogen werken: het middelpunt van de samenleving waar alle verhalen samenkomen.

Spiti is een droog en zanderig Himalaya gebied. Surely the gods live here, this is no place for men… een uitspraak van Kipling. Prachtig in haar schoonheid en tegelijkertijd hard voor de mensen om er te leven. Vraag  je de kinderen op de school Munsel-Ling wat ze het mooist vinden aan Spiti, dan is steevast ‘de bergen’ hun antwoord.

Benti Banach vroeg zich af ‘Wat gaat er in de valleibewoners om? Wat drijft hen? Waar worstelen ze mee?’ Het boek In de Schaduw van Boeddha beschrijft het leven van de valleibewoners. Het leest prettig weg, met hier en daar een vleugje humor. Op het moment dat Benti zijn wandeling over de paden door Kaza beschrijft, zie ik het voor me. Natuurlijk omdat ik daar een aantal malen ben geweest. Wat, naar mijn mening, in het boek niet beeldend beschrijft, is de natuurpracht en -kracht van de bergen, de vallei en de agrarische velden.