Overstromingen in Ladakh

Overstromingen in Ladakh. In de nacht van donderdag 5 – op vrijdag 6 augustus is door een wolkbreuk boven Leh een vloedgolf aan water en zand vanuit de bergen, de dorpen in de dalen ingestroomd.
Straten in Leh, de hoofdstad van Ladakh, liggen in puin. Modder is de huizen, de winkels en hotels in gestroomd. De vernieling is enorm. Honderden mensen overleefden de ramp niet. Vele inwoners in Leh en omringende dorpen zijn inmiddels alles kwijt.

De kracht van de natuur. Wat een contrast… tijdens het reizen in de Himalaya kom je in contact met de kracht van de natuur. Op de route van Manali naar Leh voel en ervaar je deze kracht van de majestueuze bergen en besef je je nietigheid.
Het regent zelden in Ladakh en er is een droog woestijnklimaat. Dus op het moment dat het stevig regent… is er niets wat de regen tegenhoudt en stroomt de modder vrijuit van de bergen naar de dorpen in de dalen.

De lokale bevolking is gewend aan de kracht van de natuur, heeft een sterk flexibele instelling in wat er gebeurt. Alleen is de lokale bevolking gewend aan de extreme, koude winters… en is deze hevige regenval ook voor hen een nieuwe gewaarwording. Zelfs de oudere Ladakhi’s zeggen dit nog nooit eerder te hebben meegemaakt.

De weg van Manali naar Leh weer open. Nu, medio september, is de weg van Manali naar Leh, via een alternatieve route, weer open. Nog steeds is er veel schade aan de weg en bruggen. En nog steeds is er de mogelijkheid van modderstromen en verzakking van – en langs de weg. Deze weg is de belangrijkste aanvoerroute van levensmiddelen voor de mensen in de winter. De winter die in oktober invalt.
Mijn gedachten gaan uit naar de mensen in Ladakh.

Meer informatie op: Mondiaal Nieuws

 

De Ladakh Ecological Development Group (LEDeG) helpt de locale getroffen gezinnen met het op een duurzame manier bouwen van basishuizen. Natalie Lycops heeft een actie ‘Help Ladakh’ waarmee ze geld inzamelt voor deze organisatie in Ladakh. 

Help Ladakh

Natalie Lycops

Als jullie mee willen helpen om Ladakh zijn schoonheid en de Ladakhi’s hun warme glimlach terug te geven, dan kunnen jullie een bijdrage storten op het rek.nr. BE41-452-7064021-10 (BIC: KREDBEBB) met de vermelding ‘Help Ladakh’.

Het geld zal overgemaakt worden aan LEDeG, een lokale organisatie die op een duurzame manier basishuizen zal bouwen voor alle getroffen gezinnen. Ik heb al een eerste bedrag van € 7.000 kunnen storten, maar hoop dat ik snel nog veel meer zal kunnen storten.

Meer info kan je ook lezen op de facebookgroep ‘Help Ladakh’: https://www.facebook.com/pages/Help-Ladakh/147246165293569

O-julley (‘een warme dankuwel’ in het Ladakhi),

Natalie

 

One thought on “Overstromingen in Ladakh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *