PIKANTE KOFTA met Egyptische salade

Voor 4 personen.

KOFTA
500 gram rundergehakt
snufje zout en peper
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
½ theelepel kaneelpoeder
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel fijn gehakte verse munt of koriander
3 eetlepels olijfolie

TOMATENSAUS
Ongeveer 5/6 tomaten
Klein blikje tomaten puree
1 ui, gesnipperd
Komijn, zout, peper
Kip bouillon

SALADE
Tomaten & komkommer
Bosuitje, gesnipperd
Peterselie, snufje zwarte peper en zout
Olijfolie
Citroen

BEREIDINGSWIJZE:

Meng voor de kofta het gehakt met de ingrediënten: gesnipperde ui, knoflook en verse munt of koriander, voeg kaneelpoeder en een snufje zout en peper toe. Vorm van het gehaktmengsel korte frikandellen. Verhit de olijfolie en de chilipoeder in een koekenpan en bak hierin het gehakt rondom bruin en gaar in 15 – 20 minuten.

Snij de tomaten in kleine blokjes. Doe wat olijfolie in de koekenpan en bak de gesnipperde ui goudbruin. Voeg de tomatenblokjes toe en verhit deze op hoog vuur, tot een papperig, dikkere saus. Meng de kip bouillon in water en voeg deze toe, samen met het blikje tomatenpuree en de kruiden. Roeren op laag vuur tot een saus. Leg de kofta’s in de saus en laat even samen pruttelen.

Je kunt dit serveren met een eenvoudige Egyptische salade: Snij wat tomaten, komkommer, een bosuitje, peterselie in hele kleine blokjes/stukjes. Doe deze in een schaal/kom en voeg wat olijfolie, een snufje zwarte peper, zout en citroen erbij, goed mengen.

BIL HENNAH IL SHIFFA!

Eet smakelijk!

 

Momo’s (gevulde deegflapjes)

Momo’s is een typisch Tibetaans gerecht. In de dhaba’s (eetkraampjes) die je tijdens de Atma Reizen veel tegenkomt, is dit één van de 3 of 4 gerechten die worden klaargemaakt.
Momo’s zijn gestoomde of gefrituurde deegflapjes met vlees (rundvlees gehakt met uien) of groenten.

Voor 12-18 stuks

Voor het deeg:
3 koppen bloem (1 kop=2,4 dl)
2,4 dl warm water met bouillon

Momo'sVoor de vleesvulling:
500 g mager rundvlees fijngehakt
1 fijngesneden ui
250 g daikon, spinazie of kool – fijngesneden
1 fijngesneden teentje knoflook
2 fijngesneden lente-uitjes
2 eetlepels verse, fijngesneden koriander
zout naar smaak

Bereiding:
Meng bloem en water, kneed het tot en soepel deeg en vorm er een bal van.
Laat 30 minuten bedekt met een vochtige theedoek rijzen.

Breng een grote pan water aan de kook.

Snijd het deeg in 12 tot 18 stukken. Rol die uit in kleine, platte cirkels van ongeveer 7 cm diameter en 1 mm dik. Eventueel het deeg met bloem bestuiven.

Vermeng alle ingrediënten voor de vulling. De Tibetanen doen het niet maar je kunt de vulling licht aanbraden met olie. Plaats een lepeltje van de vulling in ieder cirkeltje, maak er dan een pakketje van en zorg dat ze goed dicht zijn.

Plaats de momo’s in een stoompan of stoommachine en stoom ze gedurende 30 minuten.
De momo’s kunnen na het stomen nog gefrituurd worden.

Serveer met een milde tomatensaus, “Tsal”, gemaakt van fijngehakte tomaten, verse koriander, lente-ui, look en sojasaus.

Een vegetarische vulling bestaat uit fijngesneden kool, bok choy, tofu, lente-ui, gember en look.

Eet smakelijk!