ATMA REIZEN
Een reis die je leven verrijkt

Hoe duurzaam toerisme voor de Atma Reizen als vanzelfsprekend is.

Duurzaam leven is voor mij zo vanzelfsprekend en geïntegreerd dat ik er zelf voor de Atma Reizen (tot in 2016) niet eens bij stilsta en benoem. Ik noem het zelf ook wel… leven naar de essentie van de dingen. Het mysterie die het leven is waarin alles en iedereen verbonden is. In de manier van samenstellen en invullen van de Atma Spirituele Reizen is dat ook gegaan als in die stroming van het mysterie van het leven.

De Atma Spirituele Reizen gaan naar de landen: India, Egypte, Peru en Zuid Frankrijk. Waar het leven in harmonie, overvloed en geluk nog is in de aarde, overgebleven cultuur en in de overgedragen levensfilosofie.

Hoe de Inca’s het echte leven leefden
met 3 praktische Inca technieken
waarmee jij je in elke situatie in je leven op je gemak voelt
Gratis eBook hoe de Inca's samen leefden

Vraag Gratis eBook aan ter inspiratie voor de Munay reis Peru
het is GRATIS

Het de reizigers hiermee in verbinding brengen, draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van de mensen. Niet alleen in informatie, maar juist ook door het in verbinding brengen met ervaren van het mysterie wat het leven is. Zodat tot duurzaam innerlijk inzicht en begrip komt wat zich weer in de mensheid verspreid.

In India en Egypte werk ik direct en lokaal met de mensen van hotels en vervoer. Gaan we naar lokale restaurants en bezoeken lokale initiatieven. Zo ben ik begonnen met het idee ‘het geld’ zoveel als mogelijk verspreid in de plaatsen waar we op dat moment zijn, te laten neerdalen.

Als vanzelf heb ik contact met zulke mooie mensen. Goed om daar, nu ik dit schrijf, bij stil te staan. In hoe dankbaar ik daarvoor ben.

In India Spiti werk ik voor hotel en soms vervoer samen met Ramesh Lotey van Spiti Holiday Adventures. Ik ontmoette hem in 2006 en eigenlijk ken ik hem al veel langer. Lotey is een man met een hart van goud, een echte mountain man. En met zijn agentschap in Kaza zal hij altijd die harmonie en balans houden met de gemeenschap waarin en waarvoor hij werkt. Ik spreek met Lotey zonder woorden.

En als ik met iemand anders werk, blijkt dat zij op één of andere manier ook weer close connected zijn met Lotey. Zo was dit met een man die Lotey als ‘his brother’ noemt. Zo werkt het in die mysterie die het leven is.

In Spiti is een school voor kinderen Munseling die wij bezoeken als dit kan. Spiti is van oorsprong onderdeel van Tibet. De mensen spreken een Tibetaans dialect Bothia. En voor de kinderen was het zeer, zeer moeilijk om op school de examens in het Hindi te halen zoals deze volgens de regels van de Indiase regering gelden. Oprichter Tashi Namgyal begon vanuit de intentie de kinderen in Spiti die combinatie van Bothia en Hindi onderwijs te geven. De cultuur in Spiti te behouden. De kinderen extra aandacht te geven zodat ze de examens halen en een eigen bestaan op kunnen bouwen. Ondertussen zijn er vele projecten toegevoegd als: green houses, vrijwilligers die er les geven en artsen in opleiding die de kinderen een medische check up geven.

In wat we als reizigers kunnen meenemen aan speelgoed, schriften, pennen kunnen we aan de school doneren. Soms zijn er ook andere mogelijkheden. Heb een keer naast Tashi Namgyal gezeten, uitgewisseld zonder woorden en hij heeft een zeer krachtige mannelijke energie.

Ook in Egypte werk ik samen met hele mooie mensen. Wat in Egypte soms spiritueel lijkt, is het niet altijd. En vind je ware spiritualiteit gewoon onder de mensen die hun dagelijkse dingen doen. De mysterie van het leven zit in het dagelijkse.

In Luxor (basis in alle Egypte reizen) zijn vele hotels ontstaan met en voor het geld. Zonder dat daar een werkelijk talent en innerlijke drive van de eigenaar in zit. Als vanzelf kan ik daar niets mee. In Luxor verblijven we meestal in Gezira Gardens. De eigenaar houdt van het leven en het hotelwezen. Hij is dagelijks aanwezig en betrokken. Dit straalt uit naar de sfeer, het personeel, de gasten en alles in het hotel. Hij is zo’n man die stevig met beide benen op de grond staat (of danst en alle situaties die in zijn leven verschijnen vol in de ogen kijkt.

Als ik werk met hotels en gidsen in de oase van Dakhla of in Aswan dan blijkt ook in Egypte dat de mensen elkaar onderling kennen en zeer goed bevriend zijn. In Dakhla Oase en Woestijn kan ik van harte El Dohous aanbevelen. De Zeydan bedoeïenenfamilie leven naar de natuur van het leven zelf.

Naar Egypte is het mogelijk 2 koffers mee te nemen van elk 23 kg. Als we met Egyptair vliegen. Egypte, het land van de zon… dus sowieso heb je niet veel kg aan kleding nodig voor de spirituele reis. Ik vraag de mensen die meegaan in hun omgeving 2e hands baby- en kinderkleding, speelgoed in te zamelen, schriften, pennen (blauwe) en potloden voor school. Voor zover dit mogelijk is, soms zijn er ook andere mogelijkheden.

Tijdens de reis bezoeken we in Luxor het Project Light of Life om daar onze meegebrachte 2e hands kinderkleding naartoe te brengen. Bij dit project is een Nederlands maatschappelijk werkster verbonden die contact heeft met de families die ondersteuning kunnen gebruiken. Zij vertelt ons wat ze doen in de projecten. Erg dankbaar en mooi om een stukje Luxor van binnenuit te zien en ervaren.

De organisatie van Peru Spirituele reizen besteed ik uit. Hotels en vervoer worden daar geregeld door een agentschap Impactful Travel. Impactful Travel heeft zelf zeer actief bijgedragen aan het responsible toerisme in Peru. Door in projecten te werken met lokale gemeenschappen, non-profit organisaties en kleine bedrijfjes. Zelf gidsen en de mensen in hotels op te leiden voor het zogenaamde ’westers toerisme’.

Dieren
Het omgaan met paarden, kamelen ed. in landen als Egypte en India is anders dan wij gewend zijn. Komen we in de Himalaya van India dan worden dieren eigenlijk altijd goed behandeld. In Egypte worden de dieren veelal slecht- of mishandeld. Het rijden in een caleche (een paard met wagen rijtuig) in Egypte zul je mij niet zien doen. Eenmaal heb ik in Luxor in een caleche gezeten omdat na mijn bezoek aan Karnak tempel bleek dat mijn taxi chauffeur er vandoor was. De man mende het paard alsof het geen gevoel en ziel had. Maar een ding, die als je op een knopje drukt weer voorwaarts gaat. Bizar was dat ik daarover bij de man weinig of geen bewustzijn in zag. Zodra het kon, ben ik uitgestapt en verder gelopen. Ook bij de piramides in Gizeh is het hartverscheurend te zien hoe de paarden van caleches en kamelen worden geslagen. Er zijn Egyptenaren die hun paarden en kamelen goed behandelen. Je zult alleen wel naar deze Egyptenaren moeten zoeken.

Aanbevelenswaardig is een kamelentocht in de woestijn van Dakhla vanuit El Dohous. De bedoeïenen spreken de kamelentaal. En de bedoeïenen en kamelen zorgen voor elkaar.

Water drinken
Dit is misschien nog wel het meest ‘plastic afval achterlatende’ non-duurzame waar ik over inzit in de programma’s met spirituele reizen. Want … met een groep van 7 mensen in een 13-daagse Egypte laten we al snel zo’n 70 anderhalve liter lege plastic flessen voor water achter in het land waar we die mooie ervaringen opdoen. Ik zie het telkens weer in die grijze afvalbakken in de hotelkamers. Enorm wat een plastic!

Op dit moment raad ik mensen aan een waterzuivering of waterfilter mee te nemen om toe te passen voor het kraanwater ter plaatse. De SteriPen Aqua zuivert het water van bacteriën en virussen. En is verkrijgbaar voor ongeveer € 50,-. CarePlus heeft sinds kort een waterfilter (filtert enkel bacteriën) en is makkelijk toepasbaar.


Wil je in een Programma met spirituele reis van Atma Reizen een volgende stap in je ontwikkeling en in je leven zetten?

Klik dan hier om meer te lezen over onze programma’s.