ATMA REIZEN
Een reis die je leven verrijkt

De Jan Pelleboer van India

In de planning van de spirituele reizen naar India is rekening gehouden met het begaanbaar zijn van bergpassen en de moesson. Alleen…. er is niets zo onvoorspelbaar als het weer.

De bergpassen van Manali naar Kaza (Spiti reis) zijn open vanaf half juni tot half oktober. De bergpassen van Leh naar Keylong (Ladakh reis) zijn open van half juni tot oktober.
De overige 8 maanden van het jaar is de weg onbegaanbaar door de sneeuw. De moesson heerst van juli tot half september. En ook dit is niet helemaal voorspelbaar.

In de regentijd moet je rekening houden met glibberige wegen in de bergen en oponthoud tijdens reisdagen. Regen valt meestal aan het eind van de dag en ’s nachts. De buien zijn vrijwel altijd kort en hevig en in deze periode is het wolkendek dik.

De weersvoorspellingen…:
Ladakh reis

In Delhi kom je aan in het midden van de moesson. De temperatuur loopt op tot tegen de 40º en door de hoge luchtvochtigheid voelt het erg klam en warm aan. Je kunt geluk hebben…. anders is de kans groot dat het op de dag plenst van de regen en de straten blank staan. Aan het einde van de reis is de kans op droger weer groter en kan vanaf het eind van de middag en in de nacht regen vallen.

Manali kent een minder heftige regentijd. Meer kans op zon en aan het eind van de middag en in de nacht regen. Op het moment dat de zon schijnt is het aangenaam warm en rond de 29º. Tijdens de regen daalt de temperatuur en kan het fris worden.

Keylong en Leh liggen hoog in de bergen. Het is daar overwegend droog en zonnig. Op de dag kan de zon fel schijnen en is het aangenaam warm met temperaturen rond de 25º. Bescherm je goed tegen de zon want door de felle zon kun je snel verbranden. Bij bewolking en aan het eind van de middag naar de avond koelt het behoorlijk af.

Spiti reis

In Delhi loopt de temperatuur op tot tegen de 40º. Op de dag is het droog en zonnig. Gedurende de regentijd kan er vanaf het eind van de middag en in de nacht regen vallen.

Manali kent een minder heftige regentijd. Meer kans op zon en aan het eind van de middag en in de nacht regen. Op het moment dat de zon schijnt is het aangenaam warm en rond de 29º. Tijdens de regen daalt de temperatuur en kan het fris worden.

Kaza ligt hoog in de bergen. Het is daar overwegend droog en zonnig. Op de dag kan de zon fel schijnen en is het aangenaam warm met temperaturen rond de 25º. Bij bewolking en aan het eind van de middag, in de avond koelt het behoorlijk af.

Darjeeling - Sikkim reis

In Delhi is het aangenaam warm met een temperatuur van tot de 30º.
Op de dag is het droog en zonnig.

In en rondom Darjeeling hangt regelmatig lage bewolking en tussendoor schijnt de zon. Het is overwegend droog, af en toe kan het regenen. Bij zonnig weer is de temperatuur aangenaam rond de 25º.
Bij bewolking en regen daalt de temperatuur tot een graad of 18.

In Sikkim; in Gangtok en Yuksom is het meestal mooi, zonnig weer. De temperatuur loopt op tot tegen de 30º. Aan het eind van de middag en in de nacht kan het regenen. Bij bewolking en aan het eind van de middag naar de avond koelt het behoorlijk af.

Klik hier om verder te lezen over de 20-dgse Spirituele reis naar Spiti-Dharamsala

Klik hier om verder te lezen over de 24-daagse Spirituele reis naar Ladakh - Spiti

Klik hier om verder te lezen over de 17-daagse Spirituele reis naar Spiti