ATMA REIZEN
Een reis die je leven verrijkt

Wees gezond en blijf gezond

Het is belangrijk om in India basishygiëne in acht te nemen. Let op de kwaliteit van het drinkwater (gebotteld water is overal verkrijgbaar). Consumptie van schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Voor eet- en drinkgewoonten in verre landen hadden de zeevarende Engelsen een wijs spreekwoord: ”cook it, boil it, peel it or forget it!”.

Vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn:
- DTP
- Hepatitis A (geelzucht)
- Buiktyfus (bij verblijf van twee weken of langer)
- Gele Koorts (verplicht wanneer komend uit een gele koorts gebied)
Bewijs van inentingen meenemen op reis.

Raadpleeg altijd een deskundige over de laatste stand van zaken op het gebied van vaccinaties. Aanbevelingen zijn onder meer afhankelijk van wat je in het verleden al hebt gehad. Voor advies op maat kun je dan ook het best tenminste 6 weken voor aanvang van de reis contact met de GG&GD, huisarts, of tropenadviescentrum opnemen.

Verdere actuele informatie is ook te vinden op: www.lcr.nl.

Heb je principiële bezwaren tegen vaccineren dan kun je overwegen contact op te nemen met een Ayurvedisch arts voor mogelijkheden jezelf te beschermen tegen bovengenoemde ziekten.

Dengue muggen

In Delhi komt de mug voor die Dengue Fever kan overdragen. Het is niet mogelijk je hiertegen te vaccineren. De Dengue mug komt overdag voor.
Om je tegen deze muggen te beschermen is het verstandig je goed in te smeren. Neem daarom een vloei- of smeerbaar anti-muggenmiddel mee dat het bestanddeel DEET (staat vermeld op het etiket) bevat. De ramen van de meeste hotelkamers zijn voorzien van horren of hebben airconditioning waardoor er in het algemeen geen muggen in de kamer voorkomen.

Hoogte

Het reizen naar Spiti gaat over passen van 4.600 meter hoogte en het verblijf in Kaza is op 3.600 meter hoogte. In de Ladakh reis vliegen we naar Leh op 3.500 meter hoogte en reizen we terug via Keylong naar Manali over 3 passen van 5.000 meter.
Het lagere zuurstofgehalte in de lucht kan hoofdpijn veroorzaken, misselijkheid, slapeloosheid, duizelingen of kortademigheid.

Drink (onderweg al) het nodige water en eet, vooral in het begin, wat meer zout om de vochtbalans op hoogte te behouden. Alles wat je op grote hoogte doet kost veel energie. Bij het lopen voelt het alsof je door de lucht wordt tegengehouden. Neem de tijd om te acclimatiseren, neem voldoende rust, ga niet direct lange wandelingen maken, gebruik geen tot weinig alcohol en nicotine en eet licht verteerbaar (je eetlust kan in de hoogte minder worden). Wat ook helpt is in een goede conditie de reis te beginnen.

In de Darjeeling – Sikkim reis worden plaatsen bezocht die rond de 2.000 meter liggen. Problemen op hoogte komen in deze reis over het algemeen niet voor.

Atma Reizen adviseert reizigers met hart- en vaatziekten, longaandoeningen, een hoge bloeddruk of suikerziekte en personen ouder dan zestig de reisplannen voor boeking te bespreken met de huisarts en Atma Reizen daarvan op de hoogte te brengen.

Reisapotheek

We raden iedereen aan om de volgende dingen mee te nemen:
- pleisters
- verbandmateriaal
- jodium/sterilon
- zonnebrandolie of -crème
- lippenbalsem
- splinterpincet
- schaartje
- paracetamol
- middelen tegen uitdroging (O.R.S.), tegen reisziekte (bv. Primatour), tegen diarree (bv. Imodium) of verstopping (bv. Dulcolax)

Indien je geneesmiddelen gebruikt, is een zgn. medicijnenpaspoort met de samenstelling en dosering van belang. Deze zijn bij je apotheek verkrijgbaar. Medicijnen zijn namelijk in het buitenland vaak onder andere merknamen bekend.

Je kunt natuurlijk je eigen injectienaalden meenemen, maar dit is in principe niet nodig. Het risico dat er ter plekke vuile naalden worden gebruikt, is zeer klein.

Klik hier om verder te lezen over de 20-dgse Spirituele reis naar Spiti-Dharamsala

Klik hier om verder te lezen over de 24-daagse Spirituele reis naar Ladakh - Spiti

Klik hier om verder te lezen over de 17-daagse Spirituele reis naar Spiti