ATMA REIZEN
Een reis die je leven verrijkt

Contact met de lokale bevolking

Het contact met de lokale bevolking is een erg leuk onderdeel van de spirituele India reizen. Ook al spreek je de plaatselijke taal niet (de officiële taal in India is Hindi, mensen in de grote steden spreken veelal ook Engels), in de praktijk zal blijken dat je met handen en voeten goed kunt communiceren. De bevolking vindt het vaak erg leuk om een praatje te maken.

Bedelen

In India is de economische situatie anders dan in Nederland. Omdat er in veel landen geen sociale voorzieningen zijn zoals in Nederland, wordt bedelen in veel landen gezien als een vangnet voor mensen die niet kunnen werken, zoals ouderen of gehandicapten. Het is bijna onmogelijk voor deze mensen om aan een baan te komen, en steun vanuit de overheid is veelal afwezig. Bedelen is voor hen vaak de enige manier om aan geld te komen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het is dan ook niet ongebruikelijk om deze mensen daarin te steunen.

Het kan echter ook zo zijn dat je tijdens de spirituele reis in India kinderen tegenkomt die bedelen. Als kinderen bedelen is het beter om geen geld te geven. Zodra ze op die manier namelijk geld gaan verdienen vormt dit een stimulans voor de ouders om de kinderen van school te halen om meer te gaan bedelen. Het probleem wordt op die manier alleen maar erger. Ook het uitdelen van snoepgoed is niet verstandig, omdat de kinderen in veel gevallen geen tandenborstel en tandarts hebben. Het meenemen van kleding of pennen en schriften is een goed idee, maar veel beter is het nog om die spullen ter plekke te kopen. Op die manier ondersteun je namelijk ook de lokale economie. Laat je bij twijfel altijd adviseren door de reisbegeleider.

Het geven van fooi

Daarnaast zijn we in Nederland niet gewend om fooi te geven voor het doen van kleine klusjes zoals het dragen van bagage. In India zijn deze services echter breed geaccepteerd, en voor veel mensen is dit de manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Uiteraard ben je altijd vrij om te bepalen of je van deze services gebruik wilt maken. Indien je hier wel gebruik van maakt, wordt het geven van een kleine fooi erg gewaardeerd.

Klik hier om verder te lezen over de 20-dgse Spirituele reis naar Spiti-Dharamsala

Klik hier om verder te lezen over de 24-daagse Spirituele reis naar Ladakh - Spiti

Klik hier om verder te lezen over de 17-daagse Spirituele reis naar Spiti